Uważaj, te produkty to silne alergeny!

Na alergika czyha wiele niebezpieczeństw, przede wszystkim w kuchni. Nie chodzi jednak o ryzyko poparzenia wrzątkiem czy skaleczenia nożem. Znacznie groźniejsze w skutkach może być spożycie produktów, które wywołują silne reakcje alergiczne. Niestety takich podstępnych smakołyków nie brakuje.

Mleko

Zawarte w nim białka bywają silnym alergenem, dlatego mleka krowiego (ale także koziego i owczego, które mają podobny skład) nie powinno podawać się niemowlętom, o czym pisał już słynny starożytny medyk Hipokrates. Szacuje się, że u co piątego malucha występują reakcje uczuleniowe na ten produkt. Nawet wtedy, gdy mleko pije tylko mama, karmiąca dziecko piersią.

Alergia objawia się pokrzywką na skórze, swędzeniem nosa i oczu, świszczącym oddechem czy brakiem tchu, a także bólem brzucha, wzdęciami, wymiotami i biegunką.



Jajko

Jest bardzo powszechnym alergenem wśród małych dzieci. Znacznie silniej uczula białko niż żółtko, które ze względu na wartości odżywcze nie powinno być całkowicie eliminowane z diety malucha.

Nadwrażliwość na białko jajka z wiekiem może zaniknąć, jednak zmaga się z nią także wielu dorosłych. Do powszechnie występujących objawów reakcji alergicznej na ten produkt należą bóle brzucha, wymioty i pokrzywka. Białko może także zaostrzać przebieg atopowego zapalenia skóry i powodować świąd. Niekiedy wywołuje też wstrząs anafilaktyczny, często o bardzo ciężkim przebiegu.



Ryby i owoce morza

To jedne z najczęstszych źródeł alergenów pokarmowych, których spożycie może wywołać bardzo poważne konsekwencje, m.in. wstrząs anafilaktyczny. U niektórych osób reakcję uczuleniową potrafi wzbudzić nawet wdychanie oparów gotowanej potrawy z owocami morza czy pocałunek osoby, która wcześniej jadła rybę.

Za wyjątkowo niebezpieczne przysmaki dla alergika uchodzą krewetki i kraby. Smakosze ryb powinni zachować ostrożność przymierzając się do jedzenia dorsza, tuńczyka czy węgorza.



Orzechy

Na wielu produktach spożywczych nieprzypadkowo znajdziemy informację: „zawiera śladowe ilości orzechów”. Dla alergika szczególnie niebezpieczne są orzeszki ziemne, które uchodzą za jeden z najsilniej uczulających smakołyków. Z niektórych statystyk wynika, że są one odpowiedzialne za niemal połowę zgonów spowodowanych alergią pokarmową. Niekiedy wystarczy otworzyć puszkę z orzeszkami, żeby wywołać poważny atak.

Silnymi alergenami są także migdały, orzechy nerkowca, włoskie czy laskowe. Warto pamiętać, że znajdziemy  je (czasem w śladowych, ale mimo to groźnych ilościach) w wielu produktach, niekiedy nawet niekojarzących się z orzechami. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie składu na etykiecie. 



Owoce

Truskawki, poziomki, brzoskwinie, jabłka, gruszki czy wiśnie potrafią stać się zmorą alergika. Ich spożycie skutkuje niekiedy zmianami na skórze przypominającymi pokrzywkę, wysypką lub zaczerwienieniem, którym towarzyszy świąd. Mogą się też dołączyć: bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty.

Osoby, które zmagają się z uczuleniami, powinny szczególnie ostrożnie podchodzić do tych produktów. Warto przed jedzeniem dokładnie oczyścić je z pestek oraz obrać ze skóry, ponieważ to pod nią przeważnie ukrywają się alergeny.



Warzywa

Choć są bardzo smaczne i bogate w cenne substancje odżywcze, spożywając je, należy zachować dużą ostrożność. Wiele darów natury to bowiem bardzo silne alergeny. Jednym z najbardziej uczulających warzyw jest seler, który może powodować rumień, pokrzywkę, astmę czy nieżyt nosa. Warzywo wywołuje nieprzyjemne dolegliwości nie tylko w postaci surowej, zdarza się, że potrafi uczulać również w wersji ugotowanej. Choć proces obróbki termicznej sprawia, że staje się ono bardziej przyjazne dla alergika.

Na co jeszcze uważać? Uczulać może również pomidor, marchew, groch oraz soczewica.



Zboża i soja

Soja jest bardzo wartościowym produktem naturalnym i świetnym źródłem białka, ale to właśnie ono może być poważnym zagrożeniem dla alergika. Uważa się, że dzieci, u których stwierdzono uczulenie na mleko krowie, są potencjalnie narażone również na alergię na soję, która znajduje się w składzie wielu produktów (dokładnie czytajmy ich etykiety).

Alergenami jest również większość zbóż, a zwłaszcza pszenica. Uczulona osoba, po spożyciu zawierającego je posiłku, musi się liczyć z pokrzywką, obrzękiem skóry, swędzeniem i pieczeniem oczu, nudnościami, wymiotami czy biegunką.